Het Zwanenmeer

augustus 10, 2013 in blog door admin

 

In mijn jeugd bezocht ik zo nu en dan de plaatselijke videotheek voor het huren van een kinderfilm. Als ik bij mijn tante ging logeren dan mocht er een film mee. Het was de tijd van Betamax en VHS. De in mijn herinnering witbetegelde en TL verlichte videotheek was behangen met ET posters. In de kinderhoek was ik meestal snel klaar: het Zwanenmeer. Wat een indrukwekkende film vond ik dat. De film was voor mij als kind zo belangrijk, dat ik één van mijn schilderijen de titel ‘het Zwanenmeer’ gaf:

 

schilderij-met-zwaan-en-kinderen.jpg

 

 Een paar jaar geleden heb ik in de videotheek gezocht naar de film, voor mijn dochter. Helaas was die nergens te bekennen. Ook op youtube was niks te vinden.
De afgelopen weken in Zuid Frankrijk zaten wij in een huisje met Wifi. Ineens hoorde ik in de tuin de bekende muziek van Tjaikovski. Het was de filmuitvoering! Tot mijn verrassing keek mijn dochter via de mobiele telefoon naar het Zwanenmeer op youtube!! Het ging niet al te snel en na een paar minuten bleef de verbinding zo hangen dat we het uit hebben gezet. GELUKKIG!! We hadden per ongeluk het verkeerde netwerk ingeschakeld en de haperende 3 minuten hebben ons waarschijnlijk zo’n 20 euro gekost. Ik wil niet weten hoe duur het was geworden als we de film hadden uitgekeken.
Uiteindelijk heb ik net met mijn dochter de laatste 20 minuten van de film gekeken. Net als ik toen, vond zij het einde zo spannend dat ze amper durfde te kijken. Tot mijn eigen verrassing komt het aan het einde helemaal goed. Blijkbaar was bij mij vooral de dramatiek en melancholie blijven hangen.
De film staat nog niet zo lang op youtube, dus bij deze de tip want hij is nog steeds heel mooi:

 

Vergeet niet de laatste 5 (!!)  grappige reclame minuten te kijken. Die boodschap kon ik mij ook weer vaag herinneren. Genoeg inspiratie voor meer jeudsentiment.